15.5.12

Just Journaling

A 'journal' szó eredetileg folyóiratot jelentett, de manapság már van egy más jelentése is, amit magyarul talán naplónak lehetne fordítani. Az lényege a mindennapok jó vagy kevésbé jó emlékeinek a megörökítése, füzetbe, naplóba, jegyzetfüzetbe, bárhová. A journal nemcsak, vagy egyáltalán nem szöveget tartalmaz. Lehet bele írni, ragasztani, festeni, rajzolni, vagy akár miniatűr scrapbook oldalakat varázsolni. 

Az én kedvenc journal fajtáim a következők:

Art Journal - ami tartalmazhat festményt, rajzot, szöveget. Sokszor kivágott könyvlapokra alkotják, vagy egy régi könyv oldalai adják magát a journal-t (bár ez nálam határeset: a könyvrongálást megbocsáthatatlan bűnnek tartom és még a saját könyveimet is tisztelettel és hatalmas óvatossággal kezelem). Szerintem a legszínesebb, legváltozatosabb és legtetszetősebb formája a naplózásnak, ilyenkor sajnálom igazán, hogy nem vagyok egy festőművész.



Travel Journal - amibe utazási emlékeket gyűjtünk, szövegest és képit. Remek megőrzője a számláknak, prospektusoknak, térképeknek, amiket nyaralás közben halmoz fel az ember. Ali Edwards-nak van egy rövid workshopja ezzel kapcsolatban 'Scrapbook on the road' címmel. Ebben a fajtában nekem pont az tetszik, hogy funkcionális, de véletlenszerű is valahol és telistele lehet pakolni élményekkel anélkül, hogy a kompozíción kéne gondolkodni.



Junk Journal - Egy szó szerinti scrapbook, amibe cikkeket, kivágásokat, képeket lehet ragasztgatni, nem feltétlenül követve a scrapbookozás szabályait. A Creative passion classes oldalon lehet most feliratkozni egy ingyenes workshop-ra, ami megtanít 'bánni a ragasztóval', ugyanis a címe 'Got glue?' :)


Természetesen a stílusok között is vannak átmenetek, tulajdonképpen bármelyik fajta tekinthető Art Journal-nak, hiszen megalkotni, összerakni őket egyaránt művészet. And it's FUN!

1 megjegyzés: